Groep 2A

Welkom bij groep 2A!

Leuk dat je een kijkje neemt op de pagina van onze groep. In onze klas is overal 'Gonnie en Gijsje en vriendjes' te zien. Het schooljaar beginnen we dan ook met dat thema. We gaan leren van alles over de eendjes maar ook dat het fijn is om te delen, dan vinden andere kinderen het fijn om met je te spelen. 

In onze klas hebben we 2 juffen: op maandag, dinsdag en vrijdag juf van Steenbergen, op woensdag en donderdag juf Bok.  

 

Wat is belangrijk om te weten over onze groep?

 

Psalm 
In groep 2 leren we diverse Psalmen. Deze worden weergegeven op het Bijbelrooster. Let op: op het Bijbelrooster staat op maandag de Psalm aangegeven die we die week zullen oefenen.  

 

Zendingsgeld 
Elke maandag staat er een spaarpotje in het lokaal  waarin de kinderen hun zendingsgeld kunnen doen. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhouden van een adoptiekind. In groep 2 halen we geld op voor Deybi Andres uit Colombia. Met elkaar kunnen we zo iemand helpen. 

 

Verjaardag  

Als u de traktatie voor schooltijd brengt, mag u het in de klas brengen. Warme traktaties mogen om 10.00 uur bij de voordeur worden gebracht. U mag het afgeven, maar er ook voor kiezen om bij de viering te zijn. We hebben op school ook een diepvries, dus u kunt de ijsjes voor schooltijd al meebrengen. Wij stoppen ze dan in de diepvries. Wilt u met de juf afspreken wanneer uw kind trakteert? Want dan staat de speciale stoel klaar en hangen de slingers op. 

 

Speelwerkles 
Heel belangrijk in groep 2 is de speelwerkles. Meestal vindt deze 7 keer per week plaats, iedere ochtend en iedere middag. Met behulp van een planbord kiezen de kinderen steeds voor een werkje of een hoek. Er worden werkjes gemaakt en gespeeld. Sommige hoeken zijn verplicht, andere hoeken zijn vrij. We hebben vier verplichte momenten: drie werkjes en één keer spelen met de spellen op de blauwe mat. Op donderdag hebben we een schrijfcircuit i.p.v. de speelwerkles.

Hoewel we ons uiterste best doen om het te voorkomen, kan het zo zijn dat er verf op de kleding geknoeid wordt. Op de volgende manier kunt u de kleding dan reinigen:

In plakkaatverf zitten milieuvriendelijke kleurstoffen die worden geactiveerd bij hoge temperaturen. De kleurstof fixeert dan in het kledingstuk en is er daarna nog heel moeilijk uit te krijgen. Dus nooit te heet wassen en niet chemisch reinigen. Om vlekken uit de kleding te halen, is het van belang om het volgende advies op te volgen: Als de verf is opgedroogd eerst zoveel mogelijk wegkrabben met de nagel. Daarna de vlek uitspoelen onder de KOUDE kraan. Is de verfvlek nog nat, dan onmiddellijk met koud water spoelen. Hierna insmeren met vloeibare groene zeep, ossegal zeep, wipp-express, kleurloze en ongeparfumeerde babyshampoo (bijv Zwitsal) of Bio-Tex (indien het kledingstuk hiervoor geschikt is Bio-Tex). Nadat de vlek de kans heeft gekregen goed te weken, uitspoelen met koud water. Is de vlek er niet uit, dan de behandeling herhalen. Pas wassen in de wasmachine op maximaal 40 graden als de vlek er uit is.

 

Taal 
Bij taal komen de volgende onderdelen wekelijks terug: 

  • Geletterdheid: heel speels gaan we aan de slag met letters. D.V. na de kerstvakantie beginnen we met de ‘letter van de week’, waarbij wekelijks een letter centraal staat.  
    Belangrijk voor u als ouders is dat in de klas de ‘kleine letters’ worden aangeleerd, dus geen hoofdletters, en dat deze worden uitgesproken zoals je ze hoort in het woord, dus ‘b’ als ‘buh’ en niet als ‘bé’, en ‘o’ als ‘o’ en niet als ‘oo’. 

In Parro wordt aangegeven welke letter er aangeleerd wordt. Uw kind mag dan iets meenemen voor de lettertafel. 

  • Woordenschat: wekelijks leren we een aantal woorden passend bij het thema. 
  • Voorlezen: dit komt bijna dagelijks terug, waarbij we voorlezen uit prentenboeken en verhalenboeken.  
  • Auditieve vaardigheden: rijmen, hakken en plakken, het horen van de eerste en laatste letter van een woord, het herkennen van lettergrepen, en het herkennen van woorden in een zin zijn belangrijke vaardigheden in groep 2.  

 

Rekenen 
Belangrijk is het onderdeel gecijferdheid. We leren de getallen t/m 20, en doen daar verschillende spellen mee. Zo leren we bijvoorbeeld speels optellen en aftrekken t/m 12, vingerbeelden (hoeveel vingers steek ik op?), en spelletjes met dobbelsteenpatronen. Ook gebruiken we de methode Met Sprongen Vooruit en krijgen de kinderen in grote en kleine kring hier lessen uit. 

 

Motoriek 
In groep 2 hebben we een speciale schrijf-/motoriekles (schrijfcircuit). Daar oefenen we met het schrijven van schrijfpatronen en andere motorische vaardigheden, als voorbereiding op het leren schrijven in groep 3. We leren geen letters of cijfers schrijven, dat komt in groep 3. 

Eveneens één keer per week gaan we naar de gymzaal voor het oefenen van de grote motoriek. Ook tijdens buitenspel komt dit aan bod.  

 

Gym 
Op woensdag gaan we naar het speellokaal. Het is hierbij de bedoeling dat uw kind gymschoenen heeft, die we op school in een bak bewaren. Wilt u erop letten dat dit gymschoenen zijn met een soepele zool (géén zwarte zool) en gemakkelijke sluiting (géén veters)? Zet u de naam van uw kind even aan de zijkant van de zool of aan de binnenkant? 

 

Leerlijnen Jonge Kind 

In groep 2 worden nog geen CITO-toetsen afgenomen. We volgen de ontwikkeling van de kinderen door middel van observaties en registraties via het leerlingvolgsysteem Leerlijnen Jonge Kind van Parnassys. De registraties vindt u in het rapport. 

 

Fruit eten 

In de hele school is het op dinsdag en donderdag ‘fruitdag’. Geef uw kind op deze dag dus iets gezonds mee naar school (fruit of een boterham met kaas bijvoorbeeld). Koekjes en snoepjes zijn op deze dagen niet toegestaan (óók niet als extraatje naast fruit). 

 

Bereikbaarheid 
Iedere dag ziet u de juf en is er gelegenheid voor het stellen van korte vragen. Heeft u inhoudelijke vragen of opmerkingen over uw kind of anderszins dan kunt u per e-mail of via Parro contact opnemen. Wanneer u de juf wilt spreken, kunt u bellen naar school. Voor zeer dringende gevallen kunt u contact opnemen met dhr. W. van der Toorn. 

Is uw kind ziek, dan vinden wij het fijn als u dit voor schooltijd doorgeeft. Bij voorkeur via Parro en anders kunt u even bellen naar school tussen 8.00 uur en 8.15 uur. Op maandagochtend hebben de leerkrachten weekopening. We zijn dan bereikbaar vanaf 8.15 uur. Afmeldingen voor tandarts etc. via mail/parro/briefje en niet mondeling.  

 

Heeft u vragen; kom gerust even langs of neem per mail, via Parro of telefonisch contact op! 

 
Hartelijke groeten, juf van Steenbergen en juf Bok.